Jatkuva julkisen sektorin työntekijöiden häirintä on nostattanut viime aikoina kohua. Häirintä on viety niin pitkälle, että presidentti Sauli Niinistö on ottanut siihen kantaa. Artikkelin on julkaissut Yle 14.12.2019 

  

Erityisesti sosiaalisen median kautta tapahtunut häirintä on keskittynyt eri julkisten alojen viranomaisiin, jotka ovat tehneet virheitä töissään. Ammattivirheitä käytetään syynä häiritä viranomaisia jopa heidän yksityiselämässään. Häirintä on ollut valtaosin perusteettoman rajua ja se on voitu viedä jopa perättömien väitteiden jakamiseen asti. Häirintää ei siis ole pelkästään kritiikkiä, vaan sillä tähdätään enemmänkin altistamaan viranomaisia vihakampanjoille.  

 

Häirintää koskevien raporttien yleistyttyä myös presidentti Sauli Niinistö päätti ottaa siihen julkisesti kantaa. Niinistö mainitsi asiasta presidentin kyselytunnilla ja puhui siitä tarkemmin Ylen järjestämässä haastattelussa. Niinistön kannatti häiriköintiä kohtaan nollatoleranssia, sillä hänen mielestään viranomaisten häirintä ei ole keino antaa palautetta, toisin kuin kritiikki.  

 

Omasta mielestäni Niinistö on häiriköinnistä täysin oikeassa. Julkisen sektorin palveluissa raatavat työntekijät ansaitsevat parempaa kohtelua, kuin jatkuvaa häirintää. Viranomaisten virheet ovat kieltämättä ajoittain vaikea asia, mutta pitkäkestoinen vihakampanjointi ei tule ratkaisemaan virheiden jättämiä ongelmia. Ainoastaan hyvä kritiikki kykenee ratkaisemaan näitä ongelmia. Pahinta tässä häiriköinti kriisissä on kuitenkin vihakampanjoiden kohdistus viranomaisten yksityiselämään. Toisen ihmisen yksityiselämän pilaamisen pyrkiminen on joka tapauksessa väärin, oli kyseessä vakavan virheen tehnyt viranomainen tai ei. Kannatan erityisesti nollatoleranssia viranomaisiin kohdistuvalle turhalle häirinnälle. Ilman kannanottoa häiriköintiin, se tule ainoastaan yleistymään. Turha häiriköinti kannattaa siis hillitä ennen, kuin siitä tulee tätä suurempi ongelma.