Suurin osa lukiolaisista pitää lukio-opintoja tärkeinä. Siihen on tietysti selkeä syy. Lukio-opintojen suorittaminen huolella loppuun asti auttaa tulevaisuudessa pääsemään haluamalleen alalle. Opiskelu on kuitenkin lukiossa vaativaa, ja suuri osa opiskelijoista kokee opinnot raskaina. Pystyn itse samaistumaan tähän täysin. Lukio-opintoihin liittyy paljon asioita, jotka lisäävät stressiä ja saavat välillä uupumaan.

Mielestäni suurin syy sille, että lukiolaiset kokevat opintonsa raskaina on se, että opiskeltavia kursseja on todella paljon. Lisäksi monella kurssilla on paljon testejä ja palautustöitä. Kurssin aikana on aina muutama viikko, jolle kasaantuu todella paljon testejä yms. Erityisesti viimeinen viikko ennen koeviikon alkamista on itselleni raskas. Pitäisi jaksaa tehdä läksyt, mutta olisi luettava samalla kokeisiin. Ainakin itse opiskelen kyseisellä viikolla koulun lisäksi kotona useita tunteja joka päivä. Se on välillä raskasta, kun aikaa ei jää paljoa mihinkään muuhun.

Toinen merkittävä haaste monille lukiolaisille on koulutarvikkeiden ostaminen. Läppäri ja koulukirjat ovat kalliita, ja ylen uutisen mukaan niiden ostaminen tuottaa haasteita joka neljännelle lukiolaiselle tai heidän perheelleen. Olen itsekin harmistellut koulukirjojen kalleutta. On harmi, että jotkut opiskelijat joutuvat jättämään osan kirjoista ostamatta, sillä ne ovat niin kalliita.

Mielestäni näihin ongelmiin on kuitenkin mahdollista puuttua. Lukiolaisten jaksamista voitaisiin parantaa esimerkiksi lisäämällä kurssi, jolla opiskeltaisiin muun muassa tehokkaampaa ajankäyttöä ja rentoutumista kiireisen arjen keskellä. Jos kulutarvikkeiden ostaminen on haasteellista, kannattaa yrittää lainata kirjoja tutuilta. Ostamalla kirjat käytettyinä säästää myös yllättävän paljon rahaa. Lukiolaisille pitäisi kuitenkin mahdollistaa tarpeeksi tukia, jotta kaikki saisivat tarvittavat koulutarvikkeet ostettua.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-11090348