Marjo Valtavaara kirjoittaa uutisessaan “Varusmiesten fyysisen kunnon ja painon kehitys kertoo karua kieltä: joka neljäs on ylipainoinen” (HS.5.12.2019) siitä, että varusmiesten paino on laskenut jo vuodesta 1990. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006333061.html

Uutisessa kerrotaan myös, että talvisodan aikaan muut ongelmat vaivasivat kuten sairaudet, heikkokunto ja pienikasvuisuus. Talvisodan aikaa noin 60% nuorukaisista kelpasi palvelukseen ja heistäkin osa karsittiin pois tulotarkastuksessa. Syynä oli monet kansan taudit, kova ruumiillinen työ ja heikko ravitsemus. Tänä päivänä noin kaksi kolmesta kelpaavat varusmieheksi. Painon nousun syitä on monia. Tänä päivänä ihmiset tekevät paljon vähemmän fyysisesti rasittavaa työtä. Nykyään myös liikunta on vähentynyt. Ruoka annos koot ovat myös suurentuneet vaikka fyysinen rasite on laskenut. Ruoka on myös muuttunut enemmän energiaa sisältäväksi ja vähemmän ravintoaineita sisältäväksi. Keskiarvo Cooper tulosten laskeminen johtuu fyysisen kunnon laskusta. Fyysisen kunnon lasku johtuu liikkumisen vähentymisestä.

Mielestäni on todella hyvä asia, että tänä päivänä enemmän ihmisiä on varusmies kelpoisia. On myös hyvä, että nykyään ihmiset eivät sairastele niin paljoa. Mielestäni olisi todella tärkeä saada ihmisten kunto nousemaan. Ihmisiä myös pitäisi alkaa enemmän kannustamaan hyviin elämän tapoihin ja liikuntaan. Mielestäni olisi hyvä saada keskipainoa vähän alemmaksi. Varusmiespalvelus voi olla myös ylipainoiselle tai heikkokuntoiselle hyväksi. Olen myös kuullut ihmisiltä, että heillä on laskenut paino intissä.