Sananvapaus ja vihapuhe

 

Sananvapaus on yksi tärkeimpiä ihmisoikeuksia. Siihen liittyy kuitenkin joitakin vaikeita ongelmia ja ristiriitoja. Esimerkiksi hiljattain on ollut esillä medioissa varsinkin vihapuhe. Vihapuheella ja siitä rangaitsemisella on hyvä tavoite, mutta toisaalta, vihapuhetta on vaikea määritellä. Tämä johtaa ristiriitoihin.

 

Suomessa sananvapaus on muuhun maailmaan verrattuna kuitenkin todella hyvällä tolalla, sillä joissain maissa, kuten vaikka Kiinassa, sensuuri on läsnä kaikkialla, eikä sananvapaus toteudu. Niin sanottu mielenpahoittamiskulttuuri, joka on rantautunut Suomeen Yhdysvalloista, on vaikeuttanut sananvapauden toteutusta. Vihapuheesta ollaan todella tarkkoja, ja siitä voi saada suuriakin tuomioita

 

On totta, että loukkaavat tekstit koskettavat monia ja saattavat aiheuttaa ongelmia, jopa traumojakin joillekin ihmisille. Mutta koska vihapuhetta ei voida selkeästi määritellä, pitäisi se dekriminalisoida sananvapauden toteuttamiseksi. Ei ole järkeä antaa rangaistuksia sellaisesta asiasta, johon on mahdotonta määritellä selkeät säännöt. Se ei edistä tärkeää oikeutta, sananvapautta, millään lailla.

 

(https://yle.fi/uutiset/3-11110820)