Yle uutisessa “300 muistisairasta vanhusta joutuu muuttamaan, kun hoivapaikka lähtee alta – omaiset järkyttyivät: “Äiti ei ole puhunut enää pitkään aikaan”, kerrotaan vanhusten hoivapaikkojen vähentämisestä Kymenlaaksossa vuonna 2020. Kaikille vanhuksille on luvattu kuitenkin tehostettua hoitoa jatkossakin, mutta omaiset ovat kuitenkin huolissaan siitä, että löytävätkö he vanhuksille uuden hyvän hoitopaikan.

Uutinen on mielestäni todella huolestuttava, sillä jopa 300 muistisairasta ihmistä joutuu vaihtamaan hoitopaikkaa, mikä ei varmastikaan ole helppoa. Se myös kuormittaa vanhuksia, sekä sopeutuminen voi olla vaikeaa, vaikka muuttomatka olisikin lyhyt, niin kuin uutisessa todetaan. Olen siitä täysin samaa mieltä, ja jos päättäjillä, jotka päättävät siitä, että hoivakoteja lakkautetaan ei ole painavaa ja hyvin perusteltua syytä vähentää tehostettuja hoivapaikkoja, niin se on minun mielestäni turhaa. Tietenkin, jos siihen on hyvät perustelut ja asiat on harkittu hyvin, se voi olla kuitenkin hyvä ratkaisu. Tärkeintä olisi ajatella vanhusten etuja, ja ottaa huomioon eri sairaudet, esimerkiksi muistisairaudet.

Uuden hoivakodin löytäminen on todella rankkaa myös vanhusten omaisille. Heidän täytyy tutustua eri paikkoihin ja muutto on aina työlästä, eli se varmasti luo lisä stressiä vanhusten omaisille, joka on todella harmillista.

Minua jäi uutisessa kuitenkin mietityttämään se, että minkä takia tehostettuja hoivapaikkoja ylipäätään lakkautetaan. Itse en ainakaan saanut sitä selville uutisesta. Olisi ollut kuitenkin kiva kuulla sekin näkökulma, että olisi saanut laajempaa näkökulmaa aiheesta ja silloin asian olisi ehkä voinut ymmärtää toisella tavalla. https://yle.fi/uutiset/3-11105214