“Lukiolaiset pitävät opiskeluaan merkityksellisenä, mutta iso osa kokee lukio-opinnot henkisesti    raskaina.” yle.fi 28.11.2019 

 

Uutinen käsittelee muun muassa lukiolaisten jaksamista koulussa sekä heidän rahojensa riittämistä koulutarvikkeisiin. Tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia lukiolaisista kokee opinnot henkisesti raskaiksi ja joka viides lukiossa opiskelevista kaipaisi lisää tukea opiskeluun. Noin joka neljännen lukiolaisen perheelle on taloudellisesti vaikeaa hankkia oppimateriaaleja. 

 

Itse olen asiasta samaa mieltä. Monella lukiolaisella, mukaan lukien minulla, menee koulupäivien jälkeen monta tuntia kaikkien läksyjen ja muiden kouluhommien tekemiseen. Esimerkiksi pitkän päivän jälkeen tulen noin puoli viiden aikaan kotiin. Olen usein väsynyt koulupäivän jäljiltä, enkä jaksa heti alkaa tekemään läksyjä. Lopulta olen valmis noin puoli yhdeksän maissa. Silloin kuitenkin kello on jo sen verran, etten ehdi kunnolla lähteä urheilemaan tai näkemään kavereita. Arkipäiväni menevät suunnilleen tällä kaavalla ja vapaa-ajasta ehdin nauttia vain viikonloppuisin. 

 

Haluaisin, että lukiolaisia opastettaisiin, miten voi lukea ja oppia asioita niin, ettei siihen kuluisi aivan järkyttävästi aikaa. Yksi ratkaisuehdotus voisi olla myös, että opiskelijat jakaisivat opiskeluun liittyviä vinkkejä enemmän keskenään. Tämä lisäisi lisäksi heidän sosiaalista kanssakäymistään.  

 

Lukioaikana me nuoret elämme miltei elämämme parasta aikaa, joten olisi tärkeää, että pystyisimme nauttia siitä liikaa uupumatta tai taloudelliseen ahdinkoon joutumatta.