Varusmiesten heikkenevästä kunnosta kerrotaan Helsingin Sanomissa julkaistussa uutisessa. (Helsingin Sanomat 5.12.2019) Uutisessa kerrotaan varusmiesten fyysisen kunnon romahtamisesta sitten huippuvuoden 1979. Armeijassa fyysistä kuntoa mitataan Cooperin testissä. Uutisessa kerrotaan vastaavasti varusmiesten keskipainon nousseen fyysisen kunnon heiketessä. Uutisen mukaan vuonna 2017 27% kutsuntaikäisistä oli ylipainoisia. 

 

Mielestäni on harmittavaa, että nuorten miesten kunto heikkenee vuosi vuodelta. Ei enää urheilla niin paljoa vapaa-ajalla, vaan istutaan kotona tietokoneen tai pleikkarin ääressä. Armeija on kuitenkin pakollinen kaikille miehille, joten edes sitä varten olisi hyvä saada hieman kuntoa nostettua. Se on loppujen lopuksi fyysisesti melko raskas suoritus, joten myös liikakilojen karistamisesta ei olisi haittaa. 

 

THL:n mukaan nuorten ylipaino ja lihavuus on huolettavia asioita, koska ne jatkuvat yleensä aikuisikään asti. Syyt niiden nousuun ovat kuitenkin samat, kuin koko kansalla, eli elinympäristön muuttuminen. Epäterveelliset ruoat ja istuva elämäntapa ovat merkittävimmät syyt huonoon fyysiseen kuntoon.  

 

En itse ole armeijaa käynyt, joten en tiedä tarkemmin asiasta, mutta uskoisin, että armeija olisi mukavampi käydä hyväkuntoisena nuorena miehenä, eikä ylipainoisena.  Onhan armeija toisaalta hyvä paikka parantaa kuntoaan. Se saattaa oli myös mentaalisesti raskaampaa, jos fyysinen kunto on heikko.