Kirjoitelmani käsittelee Helsingin Sanomien artikkelia, jossa Pisa-tulokset paljastavat lukuinnon jatkuvaa laskua. Ainoastaan Viro päihitti suomen lukutaidossa Euroopan maista keräten 523 pistettä, kun Suomi taas sai 520 pistettä. Suureksi huolenaiheeksi nostettiin artikkelissa se, että Suomessa jo liki neljätoista prosenttia nuorista ovat heikkoja lukijoita. Huolestuttavaa on myös tyttöjen ja poikien välinen tasoero lukemisessa.

Isoin ongelma mielestäni piilee poikien lukuinnon puuttumisessa. Kyselyssä kävi ilmi, että kuusikymmentä prosenttia suomalaispojista lukee vain, jos on pakko. Ero tyttöjen hyväksi oli Suomessa peräti viisikymmentäkaksi pistettä. Sukupuolien väliset erot eivät ole ainut ongelma, joka sai huomioni, sillä pääkaupunkiseudun lukutaito oli keskimääräisesti parempi, kuin muualla. Pojat, joiden mielestä lukeminen on miellyttävä harrastus, on pieni, joten tälle ongelmalle pitäisi löytää ratkaisu.

Mikä saisi poikien lukuinnon syttymään, koska lukutaidosta on paljon hyötyä jatko-opintoihin ja eri ammatteihin. Lukuinto saattaisi parantua mielestäni kirjottamalla asioista, jotka kiinnostavat poikia. Myös sarjakuvien lukeminen voi olla mukava tapa kuluttaa aikaa. Kun tämä ongelma saadaan ratkaistua tulevat Pisa-tulosten pistemäärät varmaankin nousemaan. Vaikka ongelmia löytyy Suomi on pysynyt silti Pisa-tulosten kärkisijoilla, eli eivät asiat aivan kamalastikaan ole.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006329124.html