Varusmiespalveluksensa aloittavien miesten keskipaino on noussut seitsemän kiloa 1990-luvulta tähän päivään”, kertoo Marjo Valtavaara 5.12 Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissa. Samaan aikaan varusmiesten keskipituus pysynyt likimain ennallaan. 

THL:n teettämän tutkimuksen mukaan kutsuntaikäisistä joka neljäs on nykyään vähintään ylipainoinen ja joka kymmenes lihava. Puolustusvoimien mukaan vuonna 1993 varusmiespalveluksen aloittaneiden miesten keskipaino oli 70,8 kiloa, kun se viime vuonna oli 77,5 kiloa. Paino nousi erityisesti vuodesta 2000 vuoteen 2006. 

Ylipaino ja lihavuus varusmiespalvelukseen mennessä on mielestäni huono asia armeijassa tarvittavan hyvän kunnon takia. Pitkät marssit ja muut fyysisesti raskaat suoritukset voivat huono kuntoisena tuntua erityisen raskailta. Erityisesti tämän voi huomata cooper-testien tuloksista. Vielä 1990-luvun lopulla joka kymmenes juoksi cooperissa huonon tuloksen, viime vuonna niin teki jo lähes 30 prosenttia. 

Jokaisen on mahdollista kuitenkin muuttaa elintapojaan ja mielestäni armeijassa voisi olla mukavampaa olla paremmassa kunnossa. Jos ei ennen sitä, viimeistään armeijan aikana voi parantaa kuntoaan. 

 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006333061.html