https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006333061.html

Mielestäni on erittäin huolestuttavaa, että joka neljäs kutsuntaikäisistä on ylipainoinen ja joka kymmenes lihava. Syyt tähän lienee melko selvät. Uutisessa erityisesti mainittiin istuvan elämäntavan yleistyminen sekä ruuat, jotka sisältävät runsaasti energiaa, mutta vähän ravintoaineita, joiden takia ylipaino on yleistynyt. 

 

Lisäksi cooper testin tulokset ovat tippuneet 1979 huippuvuoden keskiarvosta 2760 metriä tulokseen 2403 metriä, joka mitattiin viime vuonna. Olisi todella tärkeää, että armeijan käyvällä olisi hyvä kunto, erityisesti armeija käynnin jälkeen. Sodan syttyessä voi joutua kävelemään pitkiäkin matkoja. Ei paljoa auta, jos porukkaa alkaa jäämään matkasta, jolloin joudutaan taistelemaan vajaa miehistöllä. Lisäksi hyvän kunnon avulla on helpompi keskittyä vihollisten ampumiseen, mikä on ehdottoman tärkeää sodan voiton kannalta. 

 

Ketään ei voi pakottaa syömään terveellisemmin, mutta esimerkiksi herkuttelun määrän voisi laskea kertaan viikossa, jos se aikeisemmin on ollut useita kertoja viikossa. Herkuttelu päivän vastapainoksi taas voisi käydä kerran tai parikin kertaa viikossa harrastamassa hiki liikuntaa, esimerkiksi voisi käydä lenkillä tai pelata jotain pallopeliä.