Suomea on lähiaikoina puhuttanut Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten naisten ja lasten tilanne. Pitäisikö heitä auttaa vaiko ei? Asia on herättänyt mediassa paljon tunteita ja mielipiteitä. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikkon mukaan Supo olisi antanut ohjeen, jonka mukaan leirillä olevia suomalaisia ei tulisi palauttaa, sillä he olisivat täällä turvallisuusriski. 

 

Olen itse osittain samoilla linjoilla Supon kanssa asian suhteen, mutta en aivan täysin allekirjoita heidän ohjettaan. Itse ajattelen niin, että kaikki leiriltä pois haluavat pitäisi ottaa takaisin Suomeen, ja selvittää täällä onko heistä uhkaa meille vaiko ei. Jos ketään leirillä olevista suomalaisista ei otettaisi takaisin, sinne jää aivan varmasti sellaisia naisia ja lapsia, jotka eivät ole leirille alun perinkään halunnut. Me tuskin tiedämme koko totuutta kaikkien naisten kohdalla. He ovat voineet olla leirille lähtiessään palavasti rakastuneita, ja tämä palavan rakkauden kohde on voinut käyttää tätä hyväkseen ja osittain huijata naisen lapsineen leirille. Mielestäni näitä naisia ja lapsia meillä on velvollisuus auttaa, enkä usko, että näistä olisi meille turvallisuus uhkaa. Miksi leirille huijattu haluaisi vahingoittaa hänet leiriltä pois auttavia? 

 

Varsinainen ongelma tulee niiden äitien kohdalla, jotka haluavat jäädä lapsineen leirille. On julmaa erottaa äiti lapsestaan, mutta on myös julmaa jättää lapsi leirille. Mielestäni kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen ja hyvään kasvuympäristöön, enkä usko, että nämä leirillä toteutuvat. Kaikista helpoimmalla pääsisimme, kun jättäisimme vapaaehtoisesti leirillä olevien äitien lapset myös leirille, mutta en tiedä kuinka oikein sekään olisi. Mielestäni lapset pitäisi saada pois leiriltä, mutta helppoa se täältä on huudella ja vetää mutkia suoriksi, kun ei asioista joudu itse oikeasti päättämään. Lisäksi, lasten mukana luultavasti tulisi lasten äidit, jotka olisivat halunneet jäädä leirille. Nämä äidit voivat olla todellinen uhka, sillä väitän, että ketä tahansa kismittäisi jättää omasta mielestään viihtyisä paikka, ja palata jonnekin mistä alun perin on halunnut pois. Leiriltä lastensa takia palanneet äidit voisivat verkostoitua keskenään muiden turvallisuus uhkien kanssa, ja alkaa harjoittamaan leirillä vallinneiden aatteiden ja arvojen mukaista toimintaa täällä.

 

Miten tilanne sitten tulisi ratkaista? Ketä Suomeen palautetaan ja ketä ei? Olen edelleen sitä mieltä, että kaikki vapaaehtoisesti leiriltä pois lähtevät pitäisi hakea pois, mutta lapset tulisi kotiuttaa heidän tahdostaan huolimatta. Jos leirille jättää lapsia, ne ovat käytännössä ilmaista työvoimaa ja myöhemmin sotilaallista vahvuutta terrorijärjestölle. Lapselle kaikista reiluinta olisi, jos ei koskaan olisi minnekään Isis-leirille edes lähdetty. Asiasta voisi saada vielä ainakin melkein reilua, jos lapsi palautettaisiin takaisin kotimaahansa turvalliseen ja kasvuystävälliseen ympäristöön. Joka tapauksessa, äitejä ei ainakaan väkisin tule raahata leiriltä Suomeen.