Helsingin Sanomissa julkaistussa uutisessa (Helsingin Sanomat 05.12.2019) kerrotaan varusmiespalveluksen aloittavien miesten keskipainon noususta. Painoa verrataan 1990-luvulla varusmiespalveluksen suorittaneisiin. Painon nousun lisäksi myös fyysinen kunto on huonontunut, kun verrataan Cooper-testin tuloksia keskenään.
 
Uutisessa kerrotaan keskipainon nousseen jopa seitsemän kiloa. Mieleeni nousi heti ajatus siitä, että painon nousu johtuisi lihasten kasvusta, koska nykyään kehonrakennus on suosittu laji. Lihasten kasvu olisi vain hyvä asia, eikä se tekisi ihmisestä ylipainoista. Uutisessa puhutaan myös painoindekseistä, joihin ei mielestäni saisi niin paljoa keskittyä, koska esimerkiksi urheilijoilla painoindeksi on hyvin erilainen. Cooper-testin tulosten huonontuminen kuitenkin kertoo fyysisen kunnon laskusta, jolloin uutisessa puhuttu ylipaino ja lihavuus kuulostavat uskottavammalta.
 
Lihavuus ja huono kunto ovat mielestäni huono asia varusmiespalveluksen kannalta. Varusmiespalveluksen keskeisenä osana ovat pitkät kävelymatkat ja muut fyysiset suoritukset, esimerkiksi sotaharjoitukset. Huono kuntoisena tehtävät ovat erityisen vaativia ja motivaatio varusmiespalvelukseen saattaa laskea rankkojen suoritusten takia. Uutisessa kerrotaan, että ylipainon syitä ovat muun muassa pakkaus- ja annoskokojen kasvaminen sekä istuvan elämäntavan yleistyminen. Jokaisen on mahdollista muuttaa elämäntapojaan, mutta kyse on ennemmin motivaation puutteesta ja laiskuudesta.
 
En voi tietenkään tarkasti sanoa, miten lihavuus ja huono kunto oikeasti vaikuttavat varusmiespalveluksen suorittamiseen, koska itse olen vain kuullut juttuja varusmiespalveluksen tehtävistä. Mielipiteeni perustuvat siihen, miten minä itse ajattelen asioiden menevän. Uskon myös, että varusmiespalvelus on hyvä mahdollisuus parantaa kuntoa ja pudottaa ylimääräisiä kiloja.